Onderwijsheid
Het is een groot avontuur, 3 jaar in Amerika wonen. Toch zal ons leven daar vooral lijken op dat in Nederland. Het grootste deel van ons verblijf daar zal Bob aan het werk zijn en de kinderen op school. Marijn gaat een paar weken na onze aankomst naar school en Tijmen zal gaan als hij 3 jaar is geworden. De grootste voorwaarde voor ons vertrek naar de USA was dat de kinderen onderwijs zouden krijgen dat gelijkwaardig is aan het onderwijs in Nederland. Het schoolsysteem in Amerika is anders dan dat in Nederland en daar hebben wij ons eerst in verdiept.
Je hebt “private schools” (privé scholen) en “public schools” (publieke scholen). De private schools worden betaald uit het schoolgeld dat ouders betalen en uit giften van bijvoorbeeld de kerk. Public schools worden gesubsidieerd door de staat. Iedere staat bepaalt zelf welke subsidie gegeven wordt aan scholen. De kwaliteit van public schools verschilt hierdoor per staat. In bijvoorbeeld Florida is het publieke onderwijs heel goed, maar in Californië staat het niet goed aangeschreven. Ook in de regio waar wij gaan wonen zijn de recensies over de public schools niet erg overtuigend. Wij hebben hierdoor gekozen om de kinderen naar een private school te laten gaan. Omdat defensie er voor instaat dat kinderen vergelijkbaar onderwijs krijgen in het nieuwe land, wordt het onderwijs betaald. Dit is de reden dat de kinderen naar een private school kunnen gaan, want de prijzen liegen er niet om. Het is niet ongewoon om meer dan 8000 dollar schoolgeld te betalen per jaar en daar komen nog allerlei andere kosten bij.
De keus voor de private school was snel gemaakt, daarna kwam het volgende punt: welke school? Bij een public school bepaalt de wijk waar je woont naar welke school je kinderen gaan. Alle kinderen uit een bepaalde wijk moeten allemaal naar dezelfde public school. Bij een private school is dat niet en kunnen wij gaan wonen waar we willen en de kinderen naar de school sturen die wij het beste vinden. Omdat private schools vaak giften krijgen van kerken, zie je dat bij deze scholen “het geloof” de basis is. Alhoewel wij openstaan voor religie, zijn wij zelf niet gelovig. En met dat in ons achterhoofd kwamen wij uit bij “Pinecrest schools“. Dit is een organisatie die meerdere campussen heeft, waarvan één in Lancaster. Bij deze scholen is geloof niet de basis en dat sprak ons erg aan. Bij navraag bleek dat er op dit moment kinderen van Nederlandse militairen naar deze school gaan en daarmee was onze keuze definitief.