Schoolperikelen

Eén van de belangrijkste voorwaarden waarop ik naar Amerika wilde verhuizen was goed onderwijs voor de kinderen. Als er in onze nieuwe woonplaats geen school zou zijn die past bij ons en onze kinderen dan zou ik niet gaan verhuizen. Gelukkig was er een school die voldeed aan onze verwachting. In het gelovige gebied waar wij wonen was het een uitdaging om een goede (privat) school te vinden die niet aan een geloof gebonden is, maar we hebben zo’n school gevonden. Pinecrest werd ons aangeraden door de Nederlanders die hier al woonden en toen wij gingen kijken op de school voelden we ons er meteen thuis. Ook Marijn heeft het vanaf dag 1 naar zijn zin gehad en er ontzettend veel geleerd. Op 16 oktober ging hij voor het eerst naar school in Amerika en kende hij het alfabet in het Nederlands en kon hij zijn naam schrijven. Nu, drie maanden later, kan hij in het Engels de simpelste boekjes lezen en al veel schrijven. Vol verbazing hebben wij dit proces gevolgd en gezien dat Marijn heel veel lol heeft in het lezen en schrijven en er graag mee bezig is. “But, if it sounds too good to be true, it probably is.” En dat is precies wat het geval is, we hebben te horen gekregen dat de school van Marijn gaat sluiten aan het einde van het schooljaar. De school (met meerdere vestigingen in Californië) huurt het gebouw en de verhuurder wil het contract niet meer verlengen. Het is een privatschool en dat betekent dat de overheid er niks mee te maken heeft en er niks aan kan veranderen. En dus gaat Marijn na de zomer voor het derde jaar op rij naar een andere school. Erg boos en verdrietig is hij hierom. Hij vindt school niet meer leuk als hij ieder jaar naar een andere school moet heeft hij ons verteld. En ik kan hem geen ongelijk geven.
De zoektocht naar een school begint opnieuw. Deze keer zonder andere Nederlanders die hier al kinderen op school hebben, iedereen moet op zoek naar een andere school. De uitdaging is nu nog groter. De enige niet-christelijke privat school in de wijde omgeving is Pinecrest. En de andere optie is een public school die niet al te best aangeschreven staan hier.
Wij zijn er niet op tegen dat onze kinderen leren over “het geloof”. We zijn er wel op tegen dat ze leren over één geloof. Wij willen dat ze leren over het katholieke geloof, over de islam, over het jodendom en de oertheorie. We willen dat ze alles leren zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken in het leven. Op de christelijke scholen hier is dat niet het geval. Hier gaan kinderen naar de kerk en krijgen ze bijbelstudie. Ze leren alles vanuit de overtuiging dat God de wereld heeft geschapen en dat wat God geschreven heeft de waarheid is. Ik zeg niet dat dat niet waar is, maar ik wil dat onze kinderen een keuze hebben in wat zij denken dat waar is en waar zij zich prettig bij voelen.
We staan nu voor een groot dilemma. Gaat Marijn naar een privatschool en zoeken we de minst streng-gelovige uit of gaat hij naar een public school? We gaan binnenkort kijken naar een public school in de buurt om te zien wat we daarvan vinden. Vinden we die school prima, dan gaat Marijn daar heen. Vinden we het niks dan zullen we verder moeten zoeken. Hoe dan ook blijft het een moeilijke beslissing.
Dit schooljaar gaat Marijn nog naar Pinecrest en daar zal hij nog heel wat bijleren. Omdat hij in het Engels al zo’n eind op weg is met taal en omdat hij zich verveelt bij het huiswerk Nederlands (online programma van Edufax/NTC online) heb ik afgelopen weekend een toets bij hem afgenomen. De resultaten van die toets zijn bekeken door het zorgteam van Edufax en zij zijn van mening dat Marijn op groep 3 niveau presteert (hij zit nu in Nederland in groep 2). Daarom is besloten om hem vanaf deze week in groep 3C te zetten. De taken die hij daar krijgt zijn een stuk uitdagender voor hem en op groep 3 niveau. Het leesproces in het Nederlands wordt echter nog niet opgestart omdat dat nu te verwarrend voor hem zou zijn. Hij gaat nu tot aan de zomervakantie zicht volledig richten op het leesproces in het Engels en na de zomervakantie gaat hij beginnen in een “normale” groep 3 klas waar hij met het leesproces zal beginnen.
Er is heel wat gebeurd op het gebied van school de afgelopen maanden. Hopelijk vinden we snel een nieuwe school en keert de rust weer terug op schoolgebied.

Birgit

Ik ben Birgit, 39 jaar jong en getrouwd met Bob. Stay at home mom, maar dat is drukker dan het het klinkt. Creatief bezig zijn en boeken lezen zijn mijn grootste hobbies.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie