“De aardkinderen” Jean M. Auel

Al jaren ben ik groot fan van de serie “de Aardkinderen van Jean M. Auel. De eerste vier delen heb ik achter elkaar uit gelezen en steeds weer herlezen. Ik schat dat ik die delen al zeker 10 keer gelezen heb. En toch blijft het mooi en boeiend om te lezen. Geweldig vond ik het toen enkele jaren geleden deel vijf uitkwam. Ik heb het meteen gekocht en gelezen en ook dit deel was van het begin tot het eind geweldig. Ik was in de veronderstelling dat dit het laatste deel was dat uitkwam en baalde daar verschrikkelijk van, voor mijn gevoel was het verhaal niet af.
En toen op een van de zeldzame dagen in februari dat het droog was, liep ik door het centrum van Uden en zag een poster. Deel zes van “de aardkinderen” zou op 29 maart verschijnen. Ik ben meteen de winkel ingelopen en heb het boek gereserveerd. En nu is het van mij, deel zes “het lied van de grotten”. Het liefst zou ik 2 dagen onderduiken om het boek ineens uit te lezen. Helaas is dat niet mogelijk en moet ik het lezen in de beperkte vrije tijd die ik heb. Als je het van de positieve kant bekijkt: zo doe ik er extra lang over en kan ik er langer van genieten. Het is zo spannend, ik zou het liefst naar het laatste hoofdstuk bladeren om te zien of Ayla (de hoofdpersoon) weer terugkeert bij haar eigen familie. Als het boek uit is laat ik weten wat ik er van vind.

De stam van de holenbeer

De stam van de holenbeer

Deel 1 van de Aardkinderen-serie

 

In de prehistorische wildernis van het Europa van 35.000 jaar geleden vindt de Stam van de Holenbeer een klein meisje. Ze is moederziel alleen; haar familie is bij een aardbeving om het leven gekomen. Hoewel het kind niet tot het volk van de Stam behoort, ontfermt Iza, de medicijnvrouw, zich over haar. Ze krijgt de naam Ayla, en Iza onderwijst haar geduldig in heelkunde en kruidenleer.

 

Als Ayla opgroeit, wordt langzaam maar zeker duidelijk dat ze verschilt van de andere stamleden. Ayla draagt de toekomst van de mens in haar bloed, maar ze botst met de oude cultuur van de Stam. Ze is namelijk vlugger, ondernemender, slimmer, ánders…

 

De vallei van de paarden

De vallei van de paarden

Deel 2 van de Aardkinderen-serie

Ayla heeft de Stam van de Holenbeer, waar zij is opgegroeid, moeten verlaten. Eenzaam en verdrietig trekt zij door het barre, prehistorische land van 35.000 jaar geleden, op zoek naar de Anderen, het volk van haar vader en moeder.

Maar als de winter nadert, moet Ayla beschutting zoeken in een grot vlak bij een afgelegen vallei. Door haar kracht en vindingrijkheid weet ze te overleven en sluit ze zelfs vriendschap met de dieren. Als ze op een dag een zwaargewonde jongeman vindt, komt ze voor een keuze te staan. Moet ze haar vertrouwde eenzaamheid inruilen voor de onzekerheid van menselijk gezelschap?

 

De mammoetjagers

De mammoetjagers

Deel 3 van de Aardkinderen-serie

 

Ayla en Jondalar sluiten zich aan bij de stam van de Mamutiërs, de mammoetjagers. Ze worden gastvrij opgenomen en dankzij Ayla’s kennis van kruidenleer en heelkunde vindt zij snel haar draai in het stamleven. Maar op een ander vlak is het leven echter niet zo eenvoudig. Ayla ontmoet de fascinerende meesterbeeldhouwer Ranec, tot wie zij zich sterk voelt aangetrokken. Voor wie zal zij kiezen, de vertrouwde maar jaloerse Jondalar, of de aantrekkelijke Ranec?

 

Het dal der beloften

Het dal der  beloften

Deel 4 van de Aardkinderen-serie

Ayla en haar geliefde Jondalar weten dat zij voor elkaar bestemd zijn en verlangen naar een thuis. Ze nemen een moeilijk besluit om de stam van de Mamutiërs te verlaten en gaan op weg naar Jondalars eigen volk. Samen met Wolf en de paarden Whinney en Renner trekken ze de dwars over het Europese continent van 35.000 jaar geleden.

De reis door de prehistorische natuur is schitterend en opwindend, maar vol gevaren. En het is niet alleen de natuur die een bedreiging vormt. Zullen zij ooit Jondalars volk bereiken? Maar Ayla draagt het teken van de Grote Aardmoeder in zich, en haar bestemming gaat veel verder dan zij of Jondalar ooit kan vermoeden…

 

Een vuurplaats in steen

Een vuurplaats in steen

Deel 5 van de Aardkinderen-serie

Eindelijk, na een reis vol gevaren over de grote gletsjer, arriveren Ayla en Jondalar bij het volk van de Zelandoniërs. Marthona, de moeder van Jondalar, ontvangt hen met open armen. Ook Zelandoni, de geestelijk leidster van het volk en de vrouw die Jondalar inwijdde in de liefde, is onder de indruk van Ayla en wil haar tot leerling maken.

Maar behalve bewondering dwingt Ayla ook afgunst en wantrouwen onder de grotbewoners af. Het doet haar beseffen dat ze nog een lange weg te gaan heeft voordat Jondalars volk haar zal accepteren. Maar wil ze dat ook werkelijk? En zal de geest van de holenleeuw het toestaan?

 

Het lied van de grotten

Het lied van de grotten

Deel 6 van de Aardkinderen-serie

De saga gaat verder met de opleiding die Ayla geniet tot Zelandoni, een spiritueel leider en genezer. Ze wordt de acoliet van de Zelandoni van de Negende Grot en ze begint aan een reeks intensieve reizen die deel uitmaken van haar heilige training. Maar het dagelijks leven in de prehistorie is zwaar en Ayla worstelt om de juiste balans te vinden tussen haar spirituele roeping en haar taak als jonge moeder van Jonayla. De gevolgen kunnen niet uitblijven en haar relatie met Jondalar komt onder spanning te staan…

Wederom weet Jean Auel haar talent voor het vertellen van verhalen en het creëren van boeiende personages te combineren met een opmerkelijke herschepping van het leven zoals het duizenden jaren geleden door de mens werd geleefd. Het leefgebied, de schuilplaatsen, de verlangens, het geloof, de creativiteit en het dagelijks leven van de Zelandoniërs zijn allemaal net zo echt als de werkelijkheid die de lezer dagelijks op het nieuws ziet. Het lied van de grotten is een briljante prestatie van een van de meest geliefde schrijvers ter wereld.

(Bron: www.jeanauel.nl)

Birgit

Ik ben Birgit, 39 jaar jong en getrouwd met Bob. Stay at home mom, maar dat is drukker dan het het klinkt. Creatief bezig zijn en boeken lezen zijn mijn grootste hobbies.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie