Veilig online: DigiD met SMS code

DigiD logoIn de reeks computertips wil ik je nu graag een belangrijke tip meegeven waarmee je je persoonlijke gegevens beter kan beveiligen. Of eigenlijk, fraude met je persoonlijke gegevens kan voorkomen. De overheid gebruikt het DigiD platform om in te loggen bij allerlei overheidsinstanties, van de Belastingdienst tot het UWV, voor toeslagen tot en met je aangifte; bij alles log je in met je DigiD. En daar zit nu nèt het probleem: je logt standaard op een ‘onveilige manier’ in. Gelukkig is dit probleem relatief eenvoudig op te lossen.

Het probleem
De onveilige manier van inloggen bestaat uit simpelweg een loginnaam en wachtwoord. Juist door deze simpelheid is het onveilig: met een eenvoudige loginnaam en een eenvoudig te raden wachtwoord bestaat de mogelijkheid dat iemand door te raden in kan loggen bij de overheid, namens jou. En dus ook bijvoorbeeld toeslagen aan kan vragen, namens jou. Maar dat doet die persoon natuurlijk pas nadat hij eerst een gewijzigd rekeningnummer heeft doorgegeven, ‘namens jou’. En dat dit geen theoretisch probleem is, hebben we in het verleden al gezien.

SMS-functie
Gelukkig heeft de overheid dit ook gezien. Ze biedt nu een extra beveiligingsmaatregel: een sms-functie. De sms-functie is een extra controle om je identiteit vast te stellen. Het werkt als volgt: nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevuld, ontvang je op je mobiele telefoon een code per sms. Dit is een extra controle om je identiteit vast te stellen.Deze vul je vervolgens in op het DigiD scherm waarna je toegang krijgt tot je gegevens.

Het voordeel hiervan is dat er niemand ongemerkt kan inloggen op je account en dus fraude kan plegen: zodra er een inlogpoging wordt gedaan herkent het systeem dit en stuurt een bevestigingscode naar je gsm.

Aanvragen
De sms-functie kan je rechtstreeks via DigiD aanvragen. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna kies je voor de optie ‘sms-functie aanvragen’. Na het invoeren van je mobiele telefoonnummer ontvang je ter controle direct per sms een code. Deze voer je in het daarvoor bestemde invoerveld in. Daarna krijg je binnen 5 dagen een brief met activeringscode thuisgestuurd. Hiermee activeer je de sms-functie definitief.

Bob

Ik ben de man van Birgit, papa van Marijn en Tijmen en sinds kort een dertiger. Ik werk voor de Koninklijke Luchtmacht, waar ik iets met veiligheid doe. Mijn werk heeft ons gezin naar de Verenigde Staten gebracht, waar wij in Californië wonen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie