Het familieportret
Boeken over de tweede wereldoorlog hebben mij altijd geïntrigeerd. Nog altijd wordt ik door ieder boek dat geschreven is over deze periode geraakt. Dit boek is zo’n boek dat me tot het diepst van mijn ziel raakt, waarin ik helemaal op ga. Waarbij de pijn van de personages bijna voelbaar is en de tranen me over mijn wangen rollen. Ik kon het boek niet wegleggen, zo geboeid was ik erdoor.
Dit boek verteld het verhaal over een Duits meisje dat de oorlog van twee kanten mee maakt. Ze komt op voor de joden in een kamp en tegelijkertijd trekt ze op met een Duitse officier om het leven van haar en haar kind te redden. Als je het boek hebt gelezen zie je dat de zaken in en na deze oorlog (en andere oorlogen) niet zwart-wit zijn. Het is grijs en mensen hebben zoveel uiteenlopende redenen voor datgene dat ze hebben gedaan en niet hebben gedaan. In veel gevallen kun je geen oordeel vellen, tenzij je het zelf hebt meegemaakt.
Voor iedereen die van lezen houdt en specifiek van boeken houdt die over de tweede wereldoorlog zijn geschreven is dit boek een aanrader. Er wordt diep ingegaan op de personages en tegelijkertijd zit er een spannend verhaal achter dat zorgt dat je steeds weer geboeid blijft lezen.
Is alles geoorloofd in oorlogstijd? Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Annas dochter Trudy herinnert zich niet veel: zij was nog maar vier toen zij en haar moeder door een Amerikaanse soldaat werden bevrijd en met hem meegingen naar Minnesota. Maar ze bezit een bewijsstuk uit het verleden: een familieportret waarop zijzelf staat, samen met haar moeder en een nazi-officier. Gedreven door schuldgevoel over wie haar voorouders zouden kunnen zijn, gaat Trudy op onderzoek uit. Ze slaagt erin om eindelijk de dramatische, hartverscheurende waarheid over haar moeders verleden boven tafel te krijgen. Het familieportret is een gepassioneerd maar gedoemd liefdesverhaal en een indringend portret van een moederdochterrelatie, dat de lezer nog lang zal bijblijven.
(bron: Bol.com)