Preistampot met pikante spekblokjes
Een recept voor de koude winterdagen. Maar ook de rest van het jaar smaakt het prima!
Als Marijn mee eet, roeren we de ui en spekjes er zelf op tafel door. Hij eet dan vaak maar een klein beetje hiervan. Ook de sambal laten we dan achterwege.
Voor ongeveer 4 personen:
- 1,5 kg kruimige aardappelen
- zout en peper
- 4 speklapjes of dubbel pak spekblokjes
- 2 theelepels Laos (conimex)
- 2 theelepels Djahepoeder (conimex)
- 4 eetlepels boter
- 2 uien
- 2 theelepels sambal
- 500 gr prei
- 4 eetlepels ketjap
Aardappels schillen, wassen, in stukjes snijden, koken in weinig water met zout, ongeveer 15 minuten.
Spekblokjes bestrooien met zout en peper (indien gewenst), Laos en Djahepoeder en 5 minuten al omscheppend bakken.
Ui pellen, snipperen en met sambal aan spek toevoegen en ca. 5 minuten meebakken.
Prei aan de aardappels toevoegen en ca. 5 minuten meekoken.
Samen afgieten en door elkaar stampen.
Ui en spek met schuimspaan uit de pan scheppen en door de stampot mengen.
Op smaak maken met peper en zout.
Ketjap door spekvet roeren en op tafel erbij serveren.
Smakelijk eten!