Veilig internetten: gebruik een goede browser
Veilig internetten begint bij jezelf. Of eigenlijk: bij je browser, het programma waarin je alle sites opent. Microsoft heeft met het gratis meeleveren van zijn Internet Explorer lange tijd een monopolie gehad (wie herinnerd zich Netscape nog?), maar dat is niet altijd positief. Zo staat het programma bekend als kwetsbaar door de vele aanvallen zich specifiek op deze browser richten. En wie heeft er niet last gehad van een ongevraagde werkbalk die plots in je browser zat?
Andere, nieuwere browsers werken zichzelf vaker en sneller bij. Uiteraard wordt de PC waarop je werkt regelmatig bijgewerkt (want dat gaat zo makkelijk), maar de ontwikkelingen op het internet gaan razendsnel. Dus ook het vinden en misbruiken van nieuwe lekken! Microsoft heeft gekozen voor het eenmaal per maand verspreiden van updates, waarbij ze dus regelmatig achter de feiten aanlopen. Dat in combinatie met een niet bijgewerkte Java en/of Flash versie en je werkt met een tikkende tijdbom, gevoelig voor aanvallen op het internet.
Gelukkig zijn er alternatieven. Op internet zijn er browser-vergelijkingssites te vinden (zoals www.alleinternetbrowsers.nl) waarbij je zelf kan kijken welke browser het beste bij je past. Echter, de markt is eigenlijk verdeeld onder de “grote drie”: Internet Explorer, Chrome en Firefox. Wat is nu wijsheid?
Voor het merendeel van de gebruikers zal ik Chrome van Google aanraden. Deze browser heeft als voordeel dat hij zichzelf bijwerkt, én een ingebouwde Flashversie heeft. Zoals eerder gezegd, Flash is kwetsbaar voor aanvallen als je niet de meest recente versie hebt. Dankzij de automatische update ben je altijd voorzien van de laatste versie van zowel je browser als Flash. Daarnaast heeft de browser allerlei extra veiligheidsmaatregelen aan boord, waarmee hij je beschermt tegen de meeste “kwaden” op het internet. Wil je een site bezoeken die bekend staat als “aanvalssite”? Dan krijg je keurig een waarschuwing en moet je serieus moeite doen om alsnog de site te bezoeken. Daarnaast staat Chrome bekend als een van de snelste browsers beschikbaar.
Een andere browser die zichzelf bijwerkt is Firefox van Mozilla. Deze is niet voorzien van een ingebouwde Flash versie, maar waarschuwt je wel als je plug-ins hebt (zoals Flash) die bijgewerkt moeten worden. Daarnaast blokkeert het actief ‘plug-ins’ die onveilig zijn, zodat je bijvoorbeeld met een kwetsbare versie van Java niet het internet op kan. Ook heeft Firefox als voordeel dat deze er iets meer “standaard” uitziet dan het minimalistische Chrome.
“Maar Bob, als ik overstap, ben ik dan alles kwijt?” – Nee, gelukkig niet. Beide browsers bieden tijdens de installatie de mogelijkheid om bladwijzers (bookmarks) en andere gegevens over te nemen vanuit Internet Explorer. Hiermee verlies je dus geen gegevens of snelkoppelingen!
“Je zegt dat Internet Explorer niet echt veilig is. MOET ik nou per se overstappen?” – Nou, ik ga je nergens toe dwingen natuurlijk. Daarnaast: als je een recente versie van Windows hebt (Windows 7 of 8) dan beschik je waarschijnlijk over Internet Explorer 10. Deze versie heeft hoge ogen gegooid omdat hierin grote stappen zijn gemaakt op het gebied van veiligheid. Desondanks ben ik van mening dat je met Chrome veiliger uit bent, zeker omdat deze ook de ongevraagde werkbalken blokkeert.
Het is het proberen waard:Internet Explorer blijft gewoon op je PC staan, dus als het niet bevalt kun je snel weer terug. Dat is wel heel makkelijk uitproberen…